Här är vi i birkenau, Auschwitz. Här under ser ni en av de två stora gaskamrarna. Dom två stora blev förstörda i nazisternas försök att förstöra alla bevis när dem förlorade kriget. 

Här är hur "sängarna" såg ut. Botten var värst att sova på eftersom där var det lerigt. Det var väldigt kallt i dessa hus. Taket och väggarna gick ej ihop utan var ett hål mellan dem där regn och blåst kom in. 
Här är en karta över birkenau. Det stora lägret så att säga. Längst till höger var planen att bygga ut men det blev aldrig eftersom dom förlorade kriget. 


Här var gasen dem använda för att döda judarna med. 


Auschwitz var hjärtat av europa. Därför var det där dem byggde koncentrationslägret. 


Nazisterna organiserade mycket, här fick judarna skriva sina namn och uppgifter på väskorna, i tron att deras värdesaker skulle ges tillbaka senare. 


Här inne var det ett långt rum fullt med skor från offren. Det fanns även andra rum med hår, kläder, borstar, tallrikar och liknande. 


Vakttorn. 


Här inne var ett litet torg, där dom till vänster hängde upp judarna i händerna tills dem inte längre kunde använda dem längre. När dem då inte ansågs kunna arbeta så sköts dem eller gasades ihjäl. 
Den svarta väggen bakom så sköt dem människorna. Den yngsta som sköts där var inte mer än några år gammal.


Det var elstängsel överallt, många människor valde själva att avsluta lidande genom att gå fram och ta tag i stängslet. 


Här under är den enda gaskammaren som är kvar. Den "lilla". Tog inga bilder när jag var inne i gasrummet eftersom det var så hemskt att vara där inne. Det var klösmärken efter väggarna. 


När vi kom ut från det såkallade duschrummet. Dem lät offren tro att dem bara skulle duscha. Mördandet gick på löpande band, i rummet breve var ugnarna som dem brände kropparna i sedan. Efter denna process så målade dem om rummet för att inte skapa panik och misstro hos offren. Fyfan. 


Här kommer vi till Birkenau. Här in kom tåget med människorna i. 


Här stod vi på den kända plattan där människorna kom ut från vagnarna och blev sorterade. Kvinnor, barn och män. Dem som kunde arbeta och dem som skulle föras direkt till gaskamrarna. Det var en man som stod med tummen och pekade åt olika håll. Dö eller dö sen. 


Här är en av vagnarna dem kom i. Inga fönster och trångt. Dem åkte i flera dagar i dessa vagnar utan mat och ingen toalett. 


Längst fram vid gaskamrarna så finns det minnesplatser där det står sådana här plattor på de språk från alla de länder som förlorade människor i Auschwitz.


Ruinerna från en av de stora gaskamrarna.


Auschwitz 1. Den kända skylten, arbete ger frihet. 
 

Colosseum

 
 Vatikanen.
 
Jag och Erika
 
Här under är fontana di trevi. Kärleksfontänen.


Men eftersom den var under reparation så fick vi kasta peng i den lilla poolen framför, med en bild på statyn framför haha.
 


Colosseum från utsidan.
 
 
 
 Här var några av de många bilder som togs. 

Kramar Malin
 
 

Kommentera

Publiceras ej